Treceți la conținutul principal

Târșa, Prihodiște (Platoul Luncanilor) și Sarmizegetusa Regia

Un colțișor de lume în care expresia a umbla cu capul în nori devine a păstra un contact viu cu realitatea.
Munții Șureanu tăinuiesc vetrele dacilor și minuntate sate de munte. Treci Poarta Dacică și pornești spre Platoul Luncanilor, recomandat de gazdele noastre de la Pensiunea Moara lu' Antone. Odată drum forestier greu accesibil, acum acesta este asfaltat. Ajungi la capătul lui ca la capătul lumii și mai ai de urcat un pic pentru ca universul să ți se aștearnă la picioare. Poteca pare a fi agățată în nori și inevitabil gândul că cerul e destinația îți conferă bucurie.
Ajuns sus, cerul se deschide ca o rugăciune iar munții, văile, cetățile dacice se desfășoară supuse la picioarele tale... În această lume timpul devine sacru, își pierde reversibilitatea, curgerea firească, dăinuie aici în apropierea cerului, suspendat în căpițe de fân, în crengile copacilor, în gardurile din lemn, în casele răsfirate ale oamenilor, în florile ce se înalță delicat, în lumina ce revărsă liniște...
Pământul respiră istorie, vibrează ancestral, doinește de dor și jale, fapte pline de vitejie... și gesturile devin firești, te așezi în fața unei flori cu expresia adâncită a unui gând ce te îndepărtează de lume, privești înăuntru.
Satele Târșa și Prihodiște sunt situate între Munții Orăștiei și Retezat, pe Platoul Luncani, aflat la o mie de metri altitudine. 
Contactul cu elementele naturii are miraculoasa putere de a ne așeza în liniște, pace și armonie, miracol posibil când ne permitem cu adevărat să privim, să ascultăm, să atingem și să simțim lumea din jurul nostru.
În Târșa, în Prihodiște poți întâlni îngerii, fiind, alături de satul Măgura din Brașov, colțișorul de Românie pe care trebuie să-l descoperi.
 Un drum sinuos, șovăitor îți întoarce pașii spre Costești. Labirintul pădurii îți facilitează întâlniri stranii, ploi de floare ce cad cu înfiorare, salcâm înmiresmat și vibrant... Experiențe senzoriale diafane surprinse într-un mai ce ne oferă un spectacol vrăjitoresc.
Din Costești, pe un drum străjuit de ferigi ajungi la Sarmizegetusa Regia. Abandonezi mașina în parcare și pornești la pas pe aleea pavată cu dale de andezit, via sacra, lungă de 845 m (bilet în valoare de 10 lei/adult și două trasee de vizitare).
Capitală, cel mai important centru militar, religios și politic al Statului Dac, nucleu defensiv strategic, format din șase fortăreșe dacice, Sarmizegetusa este asemănată cu Stonehenge (Sanctuarul Marele Rotund) și  calendarul Maya (Soarele de Andezit).
Ce să vezi?
↝ zona sacră - șapte temple și un altar circular...
Racordați la ritmurile ancestrale, ne întoarcem în Călan unde floarea somnoroasă a iubirii - macul -arde ca o flacără vie în vârful firavei tulpini... decorând pajiști, amintiri, călătorii, suflete...

Comentarii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare de pe acest blog

Săpânța - cruce-n cer, cruce-n pământ...

"Cuvântul  bunici a avut întotdeauna o aură magică pentru mine; era asociat cu o imagine idilic patriarhală, o pereche de bătrânei blajini, senini, pufoși ca pâinea caldă, într-o casă bătrânească de la țară - neapărat de la țară - unde îți petreci vacanțele. Din recuzita imaginii făcea parte, în mod obligatoriu, o livadă mare, cu meri și cireși ninși de flori primăvara, cu nuci stufoși și umbroși vara, și tufișuri tainice, cu ascunzișuri misterioase. În casă, arome ionelteodoreaniene de cozonaci, gutui și mere coapte." (Antoaneta Ralian - Bunici de turtă dulce din volumul Cartea cu bunici ) a doua zi prin Maramureș M-am trezit cu "gustul copilăriei"... recompus din frânturi de imagini, de sunete, de stări, de miresme... Aveam micuța casă bătrânească din bârne, pajiștea, arborii, laptele de capră încă cald... și am trimis spre cer o rugăciune mută către cea care mi-a ocrotit copilăria - bunica mea. Supereroul meu a fost această ființă fragi

Moara lu' Antone și Biserica de piatră din Densuș

Hunedoara stă sub semnul veșniciei...  ➥ o destinație sacral-religioasă... Sarmizegetusa Regia ➥ sălașul dacilor și ultimele sate de munte... Platoul Luncanilor ➥ cea mai veche biserică de rit bizantin... Biserica Sfântul Nicolae din Densuș ➥ a patra generație de morari într-un spațiu ce a devenit pensiune... Moara lu' Antone ... într-un mai al cireșelor, al macilor, al ferigilor, al florilor de soc și salcâm... Loc de răsfăț  Moara lu' Antone Știi locurile acelea pe care le descoperi și ai vrea să le păstrezi doar pentru tine? ... De-ți dorești cu toată ființa să rămână refugiul tău? Asta mi s-a întâmplat mie în momentul în care am descoperit acest mic colț de rai.   Moara lu' Antone  este o pensiune amenajată într-o moară veche de peste 150 de ani, singura moară funcțională de pe Valea Grădiștei .  Odinioară un spațiu extrem de important existenței umane, acum moara s-a reinventat devenind o matcă a timpului în care experiențele străvechi s